Yaratıcı ve Yenilikçi Düşünme Sanatı

Digital work by ARZUENDAM, 2018

Yaratıcılık nedir? Neden bazı insanlar daha iyi fikirler, eserler, icatlar ortaya koyarlar? Sadece süper yetenekli oldukları için mi? Neden sadece bazı şirketler yaşantımızı değiştirecek ürünler tasarlarlar? Herkesten farklı yaptıkları şey nedir?

Üretim sürecine girip, ellerimi çalıştırdıktan beri, yaptığım işten keyif almak bir yana bir çok konuda daha önceki versiyonuma, örneğin bir beş yıl önceki halime göre daha fazla geliştiğimi hissediyorum. Sadece yaş alma ile birlikte oluşan bir tecrübe hali değil, pratik yapmaya devam ederken gözlem kapasitemin, düşünce şeklimin, yaratıcılığımın, olaylara bakış açımın değiştiğini söyleyebilirim. Görsel sanatlara olan merakım nedeniyle devamlı bu konuda bir araştırma ve öğrenme sürecinde içindeyim. Ve büyük sanatçıların tekniklerinden ziyade hep nasıl bir süreçle, hangi motivasyonla bu eserleri ortaya çıkardıklarını da anlamaya çalıştım. İlham aldıkları şeyler ve ritüelleri, kendim ve yaptığım bir çok şey için bana da ilham verdi, yol gösterdi.

İlk olarak, yaratıcı düşünce, ”Design Thinking” kavramı ile de 2014 yılında İstanbul’da düzenlenen AllDesign Tasarım Konferansı‘nda karşılaştım. Konferans katılımcılarından halen Amerika’da hayatını sürdüren endüstriyel tasarımcı Ayşe Birsel‘in ‘Design The Life You Love‘ workshop’u bazı şeyleri daha net görmemi sağlayarak farkındalığımı artırdı. Ufkumu genişletti. Daha sonra bu konu ile ilgili daha derin araştırmaya başladım. Bu sefer sanat dışında bir çok sektörden yaratıcı işler yapan başarılı bir çok insanın belli şeyleri sistematik olarak yaparak başarıya ulaştığını, yıllar boyunca bir çok psikolog, sosyolog ve sinir bilimcinin bu konuda yaptığı araştırmalarından öğrendim. Yapılan araştırmalar İkon haline gelmiş sanatçılar, bilim adamları, yenilikçi şirket patronları, kısacası kreatif bir iş ortaya koyan tüm insanların benzer bir düşünce yapısı olduğunu ve ortak bir metodoloji izlediklerini gösteriyor. İşte bu metodoloji ”Yaratıcı Düşünce‘ olarak adlandırılıyor.

Bir şey keşfetme, icat etme yani yaratıcılık özelliğini genelde yalnızca belli bir azınlığa aitmiş gibi kabul etme eğilimindeyiz. Halbuki yaratıcılık sadece sanatçılar, reklamcılar, müzisyenler, mimarlar için değil, iş insanları, ev hanımları, mühendisler, ebeveynler, öğretmenler, herkes için önemli. İngiliz Profesör Sir Ken Robinson‘a (herhalde gelmiş geçmiş en başarılı TED Talk konuşmacısı) göre hepimiz doğuştan yaratıcıyız, illa ki bir kitap yazıp bir icat yapmamız gerekmiyor. Günlük hayatta bu yaratıcılığımızı yani ‘pratik zeka’ mızı kullanarak bir çok problemi kolaylıkla çözebiliyoruz. Ancak ezbere dayalı aldığımız eğitim sistemi, günlük koşuşturmacamız, sorumluluklarımız, elimizdeki işi, ödevi bir an önce bitirme isteği, sürekli ilerisi için endişe içinde olma hali hayal gücümüzü çalıştırmamızı, yaratıcılığımızı kullanmamızı engelliyor.

Peki bu içimizdeki yeteneği nasıl daha iyi kullanabiliriz? Otomatik moddan çıkıp bunu nasıl işe yarar hale getiririz? İşte bu zihin hali ve süreçten ilham alarak kendi yaşantımızı, işimizi daha verimli kılmak mümkün. Sistem aslında çok basit, ancak uygulaması konfor alanımızdan biraz uzaklaşarak aktif bir deneyim, pratik dizisi gerektiriyor. Belli şeyleri daha farklı yapmak için biraz çabamızı gerektiriyor. Bu süreci hemen hemen her konuda kullanmaya çalışıyorum. Sürekli bir gözlem, anlama, deney, değerlendirme, öğrenme ve uygulama döngüsü içindeyim.

Yıllar boyunca fen okumuş, analitik karar verme, çözüm bulma süreci içinde çalışmış biri olarak bu sistemin çok da eğlenceli olduğunu söyleyebilirim.

Yaptığım araştırmalardan ve tecrübelerimden edindiğim bu bilgileri özetleyerek, süreci anlayıp farkındalığımızı geliştirerek günlük hayatımıza adapte etmek için çeşitli aktivitelerle harmanladığım bir workshop oluşturdum. Amacım çok sevdiğim bu muhteşem sistemi sürekli paylaşarak deneyimlemek. Çünkü bir araya gelerek bir şey üretmenin hayal gücünü geliştireceğine ve herkesin birbirinden öğrenecek bir şeyi olduğuna inanıyorum. Yaratıcı ve Yenilikçi Düşünce Atölyesi olarak adlandırdığım bu workshop ile detaylar aşağıda.

Eğer 2 Kasım Cumartesi İzmir’deyseniz, ilham alıp farklı bir şeyler yapmak isterseniz beklerim.

Katılmak veya detaylı bilgi için posttaki telefonu arayabilir ya da bana mail atabilirsiniz.

demirkayarzu@gmail.com

Responses

  1. ceylandan Avatar

    merhaba ilgi ile okudum çünkü üzerinde çalıştığım bir konu. İzmir de olmanız ne üzücü. sevgiler

    1. arzuendam Avatar

      Merhaba. Çok teşekkürler:) Çok güzel bir konu değil mi? Bir gün bir yerlerde denk gelebiliriz belki. Sevgiler. Arzu

Leave a Reply

Discover more from arzuendam

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading