En Büyük Sırdaşımız ‘WhatsApp’ mı?

Son günlerde WhatsApp gizlilik politikası değişikliği tartışması, zaten uzun bir süredir var olan endişe ve korkuları tekrar gündeme taşıdı. Ancak konu sadece tek bir uygulama özelinde geçerli değil.

Şu bir gerçek ki, internet ile birçok şey paylaşıyoruz, bazen en yakınımıza bile söylemediklerimizi..

Web dünyası; bizi, alışkanlıklarımızı ve sevdiklerimizi herkesten fazla tanıyor. Yaptığımız her hareket; internette gezinme, kredi kartı ile alışveriş, e-posta gönderme, fotoğraf çekme, makale okuma, hatta sadece bir cep telefonu taşımak geride inanılmaz miktarda iz bırakıyor. Google, ziyaret ettiğimiz siteleri biliyor, ne kadar sağlıklı olduğumuzu, zevklerimizi, harcama potansiyelimizi; Facebook kimle arkadaş olduğumuzu, hatta beğenilerimize göre ne kadar zeki olduğumuzu. Dijital dünyada ikna mimarisi bu bilgilere göre oluşturuluyor. Neleri seviyoruz, neleri sevebiliriz güçlü tahminler yapabiliyorlar.

Kaç kere, bir video izlemek için girdiğiniz YouTube’da bir saat içinde 28 video izlediniz? Bu bir bakıma iyi olarak algılanabilir ama neyi izleyeceğim konusunda bu kadar kontrol veya yönlendirme olması biraz korkutucu. Ve biraz da kısıtlayıcı.

Yapay zeka kullanımları geleceğimizi de şekillendiriyor. Başkanlık seçiminde Trump’ın sosyal medya danışmanı kargaşayı sona erdirmek için gizli Facebook paylaşımları kullandıklarını açıklamıştı, insanları ikna için değil, hiç oy vermemelerini sağlamak için. Teknoloji ve verinin manipüle kullanımı, siyasal anlamda ülke yönetimlerini ve kaderini etkiliyor artık.

İnsanların etnik özellikleri, dini ve siyasi görüşleri, kişilik özellikleri, zekasını, mutluluğunu, madde kullanıp kullanmadığını, ailesinin durumunu, yaş ve cinsiyetini sadece Facebook beğenilerinden bile tahmin edebilir.

Sosyolog Zeynep Tüfekçi‘nin TED Talks konuşması gerçekten çok düşündürücü ve aynı zamanda korkutucu. Konuşmasında bir bölümde aktardığına göre; George Orwell’in ”1984” adlı eseri şu an yine en çok satanlar listesinde. Harika bir kitap ama 21. yüzyıl için doğru distopya değil. En çok korkmamız gereken şey yapay zekanın kendi başına bize ne yapacağı değil, güç sahibi insanların bizi kontrol ve manipüle etmek adına yeni, bazen saklı, bazen de belirsiz ve beklenmeyen şekilde bunu nasıl kullanacakları.

Anlamlı veri kimin elindeyse, gelecek de onun elinde olacak. Sadece Whatsapp uygulamasını kullanıp kullanmama kararı mesele değil, önemli olan şey; büyük resmi gözeterek, bıraktığımız izlere dikkat etmemiz..

Kaynaklar: Veri Stratejisi- Bernard Marr, Zeynep Tüfekçi TEDx Talk

Published by arzuendam

Arzuendam, yaratıcı işleri kendini ifade aracı görüp, orjinal çizimler ve kişiselleştirilmiş el boyaması aksesuarlar sunan multi-disipliner bir marka. Burası sürekli öğrenme dürtüsü ile ilham aldığım herşeyi; kişileri, kitapları, mekanları, yenilikleri paylaştığım, yaptıklarımı sergilediğim, değer ve düşüncelerimi ifade ettiğim bir kayıt defteri. Sözün özü, hayallerime, merak ve umutlarıma ortak arıyorum. Sizlerin de hayat hikayesinin bir parçası olarak ilham vermek ümidi ile... . . . I create therefore I am. A lifestyle + design blog as a visual journal of my creative endeavors.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: