Kreatif Bir Aktiviteye Sahip Olmanın Kısa Yolları

Herkesin bir hobisi var mı? 

Hobi sahibi olmak, küçük yaşlardan beri aşina olduğumuz bir kavram. Üniversitede iken son yıllarda özgeçmiş hazırlarken kullandığımız formatlarda en sonlara doğru bir bölüm olurdu. Boş zamanlarımızdaki uğraşlarımızı belirtmemiz istenirdi, biz de genellikle tiyatro, sinema, kitap vs. diye gelişi güzel doldururduk. Genellikle çok fazla önem verilmeyen, üzerinde çok düşünülmeyen bir konuydu. Ama bence hobileri; kişiyi fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak geliştiren aktiviteler olarak tanımlamamız gerekiyor.

Hobi sahibi olmak stresi azaltmak, yaratıcılığı artırmak ve yeni insanlarla tanışmak için muhteşem bir yol.

Böyle uğraşlara sahip olup, vakit ayıran, tecrübe eden, paylaşımda bulunan, hatta hobisini meslek haline getiren bir çok kişi var. Ancak bir çoğumuz da dönem dönem aklından geçirdiğimiz halde ne yapacağımıza karar veremiyoruz. Nereden başlayacağımızı ve nasıl ilerleyeceğimizi bilmediğimiz için de bir şeyler yapmayı sürekli öteliyoruz.

Bazen neyi sevip sevmediğimize tecrübe ederek karar veririz.

Aklımızdaki fikirleri, sahip olduğumuz özellikleri, avantajlı yönlerimizi ön planda tutup sadece başlamamız yeterli. Başladıktan sonra sevip sevmediğimize karar verelim ve seçimizi ona göre yapalım.

Günümüzde seçenekler gerçekten çok fazla. Bu uğraşların bazıları ciddi anlamda zaman ve para gerektiriyor, bazıları ise minik harcamalar ile yapılabilecek şeyler. Fotoğrafçılık, mozaik, resim, yürüyüş, dağcılık, örgü, dikiş, müzikal enstrüman çalmak, kağıt yapımı, takı yapımı, drama ve bunun gibi bir çok kurs, seminer, workshop alternatifler arasında. Biraz araştırma ile, İngilizce tabiri ile DIY ( Do it yourself) ana başlığı altında internet üzerinden de bir çok paylaşım, blog ve uygulamaya kolayca ulaşabiliriz.

Bu konuda hem işimizi kolaylaştıracağını, hem de hobilerimizin hayatımızın kalıcı bir parçası olmasını sağlayacağını düşündüğüm bazı önemli noktalar ise şunlar:

Sadece Başla

Düşündüğümüz hobi, yıllardır aklımızda olan bir şey, çevremizde şu an çok popüler olan bir uğraş ya da en yakın arkadaşımızın yeni başladığı bir aktivite olabilir. Gerçekten yeteneğimizin olduğunu bildiğimiz bir konu, veya tam tersi hiçbir fikrimizin olmadığı bir alanda, sadece kendimizi denemek için isteyeceğimiz bir uğraş da olabilir. Ne olacağı hiç fark etmez, en önemlisi hemen başlamak.

Başarısızlık korkusu hayatımızda bir çok şeyi etkiliyor aslında. Ancak başladığımız işte küçük adımlarla yürümek ve başkaları ne söyler, ne düşünür kaygısına kapılmadan ilerlemek en doğrusu bence. Herşeyi mükemmel yapmayabiliriz. Önemli olan süreç boyunca yaşayacağımız tecrübeler, paylaşımlar ve alacağımız keyif olmalı. Unutmayın, kimse mükemmel değil.

Sürekli Yap

Her gün, her hafta veya gereken sıklık ne ise; düzenli olarak pratik yapmak bu işin sırrı. On bin saat kuralını hatırlayalım.

Malcolm Gladwell, bir işte uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerektiğini söyler. Mesela resme yeteneğiniz olmadığını düşünüyorsunuz. Ama her gün pratik yaparak, bir süre sonra yaptığınız resimlere kendiniz bile inanamayabilirsiniz. Her şeyi mükemmel yapmak gerekmiyor bunu unutmayalım. Ama yaptığımız uğraşta bir ilerleme görmek çok büyük bir motivasyon ve keyif kaynağıdır. O nedenle eller sürekli, düzenli çalışsın!

Uğraşından bahset

Yapılan aktiviteyi benimsemenin en kolay yolu bundan çevremizdekilere bahsetmek. Sosyal medyayı da etkin olarak kullanıyorsanız, bu konuda sürekli paylaşım yapın. Karşınıza çıkan gruplara katılın, fikir alış verişlerinde bulunun. Tabi eleştirilere de açık olmak ve bunlardan olumsuz anlamda etkilenmemek gerekli.

Maalesef herkesin her şey ile ilgili bir fikri var günümüzde. Ancak unutmamalıyız ki karşımızdaki kişi ancak kendi hayal gücü, tecrübeleri ve hayat görüşü doğrultusunda yorum ve eleştiri yapabilir. Bu yüzden, başkalarının ne dediğine kulak vermeli, ama kendi iç sesimize göre eylemlerimize devam etmeliyiz.

Yeniden Başla

Çok hevesle başladığımız bir uğraş tahmin ettiğimiz düzeyde bizi mutlu etmeyebilir. Süreç boyunca başka bir konuda daha iyi olduğumuzu, başka bir şeyi daha keyifle yapacağımızı keşfedebiliriz. Mesela bir arkadaşım fotoğrafçılık kursuna devam ederken, fotoğraf düzenlemede kullandıkları dijital programların daha çok ilgisini çektiğini fark etmiş ve o alana yönelmişti. Tabi sil baştan başka bir tecrübe süreci başladı onun için böylelikle.

Bazen de sıkılabiliriz. Zaman, maddiyat ve diğer faktörler in etkisiyle yarıda bırakabiliriz. Bir süre sonra tekrar geri dönmek isteyebilir veya hiç alakasız başka bir hobiye sahip olmayı arzu edebiliriz. Tekrar başlamak yine, yeni bir süreç, yeni şeyler öğrenmek, yeni insanlar tanımak demek.

Gözünüz Korkmasın

Kaç yaşında olursak olalım bir insanın işi ve rutin sorumlulukları dışında bir uğraş ile meşgul olması hayatı zenginleştiren en önemli faktörlerden biri. Kendimizden bu iyiliği esirgemeyelim.

Published by arzuendam

Arzuendam, yaratıcı işleri kendini ifade aracı görüp, orjinal çizimler ve kişiselleştirilmiş el boyaması aksesuarlar sunan multi-disipliner bir marka. Burası sürekli öğrenme dürtüsü ile ilham aldığım herşeyi; kişileri, kitapları, mekanları, yenilikleri paylaştığım, yaptıklarımı sergilediğim, değer ve düşüncelerimi ifade ettiğim bir kayıt defteri. Sözün özü, hayallerime, merak ve umutlarıma ortak arıyorum. Sizlerin de hayat hikayesinin bir parçası olarak ilham vermek ümidi ile... . . . I create therefore I am. A lifestyle + design blog as a visual journal of my creative endeavors.

One thought on “Kreatif Bir Aktiviteye Sahip Olmanın Kısa Yolları

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: