
Analog ve dijital, iki çağ arasındaki melez dönem yaşıyoruz son on yıldır. Web3 ve 5G öncesi büyük dönüşümün ilk aşamalarındayız da diyebiliriz.
Yaptığımız iş her neyse onu yeni teknolojik olanaklarla zenginleştirmeye çalışıp, bu çağa adapte etmeye, dijitalleşmeye çalışıyoruz. Ancak, vizyonumuzu, bakış açımızı, iş modeli ve süreçleri tam olarak yenilemeden mevcut sisteme sadece bazı dijital unsurları ekleyip büyük değişim yaratmamız mümkün değil. Bir şirket için konuşursak, örneğin, pazarlama sistemini bütüncül bir şekilde masaya yatırmadan sadece bir dijital pazarlama uzmanı istihdam etmek veya üçüncü partilerden bu hizmeti almak tam anlamıyla dijital çağda rekabet için yeterli olamayabilir.
Bir işi çok iyi bilmek, yapıyor olmak geleceğin dinamikleri ile onu yenilikçi ve başarılı bir şekilde sürdürmeyi garanti etmiyor. Markanın kimliğini ve vizyonu baştan yaratmak gerekiyor. Yakın tarihte bunun bir çok örneği mevcut. Bu dinamiklerle sıfırdan yaratılan bir çok girişim, köklü ve büyük şirket ve markaların önüne geçip yıkıcı başarılar elde ederek yaşantımızı, alışkanlıklarımızı değiştiriyor.
Tom Godwin’in belirttiği gibi;
‘ Dünyanın en büyük taksi şirketi olan Uber’in hiç aracı yok. Dünyanın en ünlü medya sahibi Facebook hiçbir içerik üretmiyor. En değerli perakendeci Alibaba’nın envanteri yok. Ve dünyanın en büyük konut sağlayıcısı Airbnb hiçbir gayrimenkule sahip olmadan bu duruma geldi. Yani İlginç bir şeyler oluyor.’
Kendi alanında çok iyi olan bir çok kurum, bakış açısını değiştirmezse yeni düzende rekabet gücünü kaybedecek.
Kişisel olarak bu değişime nasıl adapte oluruz?
Bu sorunun cevabı merak, araştırma, kendi kendine öğrenme ve yılmazlık yetkinliklerini geliştirmemize bağlı. Bunun için internet ortamında bir çok kaynak, video, eğitim mevcut.
Bilgisayar biliminin sadece bilgisayar ile alakalı olmadığı gibi, dijital düşünmek de illa ki kod yazmayı bilmek demek değil. Biraz analitik, biraz yaratıcı düşünce ile ilgili; büyük bir problemi parçalara bölmek, benzer örüntüleri aramak, adım adım planlamak, ve farklı perspektiflerden bakmak gibi.
Bir de bir ‘dijital yerli’ nasıl düşünüp hareket ederdi diye sorgulamak tabi.
…