
Üniversitede veya kariyerimizin başında öğrendiğimiz bilgi ve becerilerle tüm bir kariyer yolculuğu boyunca ilerlemek artık maalesef mümkün değil. Teknolojinin değişim hızı nedeniyle, güncel kalmak için sürekli olarak bizim de yeni beceriler öğrenmemiz gerekiyor. Yeni bilişsel becerilerin geliştirilmesi yeni kariyer fırsatlarının kapısını açan en önemli etken.
Dünya Ekonomik Forumunun yayınladığı 2023-2027 için İşlerin Geleceği Raporu, yaratıcı düşünme, analitik düşünme ve teknoloji okuryazarlığının, işletmelerin önümüzdeki yıllarda önemini en hızlı şekilde artırmayı bekledikleri ilk üç beceri olduğunu ortaya koyuyor. Yine her yıl düzenlenen LinkedIn’in İşlerin Geleceği Raporuna göre de, iş yerinde karmaşık problem çözmeye yönelik artan ihtiyacı yansıtan bilişsel becerilerin önemi artıyor. Raporlara göre dünya otomasyona ve yapay zekaya doğru kaymaya devam ederken, yaratıcılık, empati ve eleştirel düşünme gibi insan becerilerinin önemi artmaya devam ediyor. Hatta, merak ve yaşam boyu öğrenme ilk defa çalışanlarda en çok aranan bilişsel özellikler listesinde ilk beş sıra içine girdi. Gerek iş hayatında gerekse günlük hayatımızda bu değişiklikleri benimsemeye ve becerilerimizi buna göre uyarlamaya istekli olmak bizi farklı ve başarılı kılacaktır.
Bu alanlarda ücretli ve ücretsiz bir çok çevrimiçi kurs mevcut, ancak önemli olan, öğrenim konusunda istekli ve proaktif olmak. Şimdi ana başlıklara kısaca değinelim:
Yaratıcı düşünme, sorunlara yeni ve yenilikçi yollarla yaklaşmanızı sağlar. Yaratıcı düşünme becerilerinizi geliştirerek, sizi alanınızda diğerlerinden ayıracak yeni fikirler ve çözümler üretebilirsiniz.
Analitik düşünme, günümüzün iş piyasasında bir başka temel beceridir. Verileri ve bilgileri analiz etme yeteneğinizi geliştirerek daha iyi kararlar alabilir, eğilimleri ve kalıpları belirleyebilir ve iyileştirilecek alanları belirleyebilirsiniz.
Teknoloji okuryazarlığı hemen hemen her sektörde giderek daha önemli hale geliyor. En son teknoloji trendleri ve araçlarıyla güncel kalarak, verimliliğinizi ve üretkenliğinizi artırabilir.
Merak ve yaşam boyu öğrenme, hızla değişen iş piyasasında ilgili ve uyumlu kalmanıza yardımcı olabilecek kritik becerilerdir. Meraklı kalarak ve sürekli öğrenmeyi alışkanlık haline getirerek, ortaya çıkan iş fırsatlarından yararlanmaya yardımcı olacak yeni bilgi ve beceriler edinebilirsiniz.
Son olarak, dayanıklılık, esneklik ve çeviklik, günümüzün dinamik iş piyasasında başarılı olmak isteyen herkes için temel becerilerdir. Değişen koşullara uyum sağlama, başarısızlıklardan yılmama ve değişen koşullara esnek olma becerinizi geliştirerek, kendinizi uzun vadeli başarı için konumlandırabilirsiniz.
Bu becerileri geliştirmek için neler yapmalı, bazı ipuçları da aşağıda belirttim:
Yaratıcı düşünce için:
Resim yapmak, yazmak veya fotoğrafçılık gibi yaratıcılık içeren bir hobi edinin.
Bir sorunu her zamanki rutininiz dışında çözmenin yollarını arayın.
Meslektaşlarınız veya arkadaşlarınızla beyin fırtınası egzersizleri yapın.
Bir soruna birden fazla çözüm bulmaya çalışın ve bunların olası sonuçlarını değerlendirin.
Analitik düşünme için:
Karmaşık sorunları daha küçük, daha yönetilebilir bileşenlere ayırma alıştırması yapın.
Eleştirel düşünme becerilerinizi geliştirmek için mantık bulmacaları çözün veya oyunlar oynayın.
Analitik yetenekleriniz hakkında başkalarından geri bildirim alın.
Teknoloji okuryazarlığı için:
Yeni teknolojileri öğrenmek için çevrimiçi kaynaklardan yararlanın. Twitter özellikle kimi takip edeceğinizi bilirseniz, bir okul gibi. İlgili anahtar kelimelerle arama yapıp ulaşacağınız bir çok makele ile kendinizi geliştirebilirsiniz.
Yeni teknoloji araçlarını hemen denemeye çalışın.
Merak ve yaşam boyu öğrenme için:
Hali hazırda okuduklarınızıdan daha farklı kitaplar okuyun, farklı konuları takip edin.
Seyahat ederek, ve yeni aktiviteler deneyerek yeni deneyimler ve yeni bakış açıları oluşturun.
İyi ve kapsamlı sorular sormak özellikle yapay zeka araçları aracılığıyla öğrenmek için elzem. Kendi kendine öğrenme için iyi sorular sormayı, araştırmalar için teknolojiden maksimum fayda sağlamayı öğrenmek işinizi kolaylaştırır.
Direnç, esneklik ve çeviklik için:
Duygusal dayanıklılık oluşturmak için farkındalık ve stres yönetimi tekniklerini uygulayın.
Farklı ortamlarda veya konfor alanınızın dışındaki ekiplerle çalışma fırsatlarını araştırın.
Değişimi kucaklayın ve yeni deneyimlere ve zorluklara açık olun.
Bu becerileri geliştirmenin zaman ve çaba gerektirdiğini unutmayın, bu nedenle kendinize karşı sabırlı olun. Bu bilişsel becerileri geliştirmeye odaklanarak, hem günlük hayatta daha verimli, hem de hızla değişen dünyada hedeflerinize ulaşmak için daha donanımlı olacaksınız.
Leave a Reply