
Benim gibi amatör bir sanatçı için yaptığı bir resim veya illüstrasyonu birinin evinde duvarda görmek kadar tatmin edici bir şey yoktur. Sanat eserlerini, fotoğrafları, ve anısı olan birçok şeyi sergilemenin en güzel yanı bir galeri duvarı oluşturmaktır. Bu hem evi bir sanat galerisine dönüştürmekle kalmaz, aynı zamanda yaşam alanına kişilik ve stil katar. Bunun için aşağıdaki bazı ipuçlarına göz atalım:
Öncelikle, Bir Odak Noktası Seçin
Galeri duvarı evin antresi, salon veya yatak odası, hatta banyonuzda bile oluşturabiliriz.
Asacağınız Resim, Fotoğraf veya Objeleri Belirleyin
Stil, renk ve tema açısından birbirini tamamlayan çizim ve fotoğrafları seçin. Beğendiğiniz bir düzen bulana kadar farklı kombinasyonlarla oynayın.
Asma Düzenini Planlayın
Resmi asmaya başlamadan önce, duvarın önündeki zeminde düzeninizi planlayın. Bu, her parça için en iyi yerleşimi belirlemenize ve galeri duvarınızın dengeli olmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ben çoğunlukla yerleşimi yerde beğendiğim düzeni bulana kadar deneme yanılma yapıyorum.Duvarın yüksekliğini ve yerleşim yerlerini işaretlemek için bir mezura ve kalem kullanın.
Boyut ve Yönleri Karıştırın
Duvarınıza görsel ilgi katmak için resimlerin boyut ve yönünü değiştirin. Bazı büyük parçaları daha küçük parçalarla karıştırın ve hem dikey hem de yatay yönlendirmeleri deneyin.
Kişisel Dokunuşlar Ekleyin
Fotoğrafları, posterleri, çocuğunuzun çizdiği bir resimi veya diğer hatıraları ekleyerek galeri duvarınıza kişisel dokunuşlar ekleyin. Sadece resim ve fotoğraflarla sınırlı kalmayın, porselen tabak, ayna, büyüklerden kalan bir hatıra da bu, alanı daha kişisel ve benzersiz hissettirir.
Uygun Asma Tekniklerini Kullanın
En büyük olan eseri göz hizasında, genellikle yerden yaklaşık 160 cm yukarıya asarak başlayın. Düz olduğundan emin olmak için su terazisi en kolay yol, yoksa belli noktalara yerden metre ile ölçerek işaretler koyup ilerlenebilir. Geri kalanları zeminde planladığınız düzeni kullanarak ilk parçanın etrafına asın. Arada bir geri adım atarak, tam olarak doğru görünmeyen parçaların yerleşimini ayarlayın. Her şeyin dengeli ve görsel olarak güzel göründüğünden emin olun.
Sanat galerilerindeki bir küratör gibi de hareket edebilirsiniz. Sergileyeceğiniz şeyleri bir tema altında toplayarak olayı hikayeleştirebilirsiniz. İlgi duyduğunuz herhangi bir konu da çıkış noktası olabilir. Benim de kullandığım kolayca uygulayabileceğiniz beş hikaye ve temayı aşağıda derledim:

1-Doğadan ilham: Manzara resimleri, kurutulmuş çiçekler ( iki tarafı cam olan çerçevelerde de sergilenebilir), sevdiğiniz hayvan resimleri, çeşitli dal parçaları, kozalaklar gibi doğadan topladığınız objeleri derin çerçevelerde sergileyebilirsiniz.

2-Siyah beyaz: Minimalist, tek renkli bir galeri duvarı oluşturmak için farklı ruh hallerini ve duyguları yakalayan siyah beyaz fotoğraflardan ve çizimlerden oluşan bir koleksiyon seçin.
3-Aile fotoğrafları: Ailenizi ve hikayenizi anlatan bir galeri duvarı oluşturmak için aile fotoğraflarınızı çeşitli boyutlarda bastırın ve düzenleyin.
4-Tipografi: Çeşitli özlü sözler, şarkı sözleri, kaligrafi ve tipografi sanatı dahil olmak üzere farklı yazı stillerini sergileyen edebi bir galeri duvar oluşturun.

5-Müzik: Müzikten ilham alarak albüm kapakları, çeşitli konser posterleri, biletleri, çaldığınız enstrümanı ve sevdiğiniz sanatçıların portrelerinin yer aldığı bir galeri duvarı oluşturarak müzik sevginizi evinize yansıtın.
Evde hiç sanat eserim yok diye düşünüyorsanız, eşyalarınıza farklı bir gözle bakmayı deneyin. Hiç dikkatinizi çekmeyen bir nesne ya da kumaş parçası bir sanat eserine dönüşebilir. Evinizde küçük de olsa görsel sanatlar, anılarınız, biriktirdiklerinizin sergilendiği bir alan yaratmak, evinizin kişiliğinizi yansıtmasına ve sıradanlıktan uzaklaşmasına yardımcı olur. Bu deneyim, sadece evinizi güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda koleksiyonerlik hobisi için de harika bir adım olabilir. Bu sayede günlük yaşamınızda, kültürel ve turistik seyahatlerinizde etrafı farklı bir bakış açısıyla gözlemleyecek, ilgilendiğiniz, beğendiğiniz ve satın alacağınız şeylerin farklılaştığını ve deneyimlerinizin zenginleştiğini hissedeceksiniz.
Leave a Reply