
Kripto paraların ve blockchain teknolojisinin yükselişiyle beraber Non-Fungible Token (NFT) kavramı da hayatımıza girdi.
Aslında 2017 yılından beri mevcut olan bu teknolojiyi sanatçı Beeple’ın, geçtiğimiz aylarda ünlü müzayede evi Christie’s de yaptığı 69 milyon Dolar tutarında satışın evrensel çapta haber olmasıyla daha fazla duymaya başladık.
Çalışmalarını blok zincirinde satmak isteyen sanatçılar, içerik oluşturucular hatta ‘Celebrity’ olarak anılan dünyaca ünlü kişiler bu sistemde yer almak için yarışır hale geldiler.
Ancak yeni başlayan biri için ilk adımların üstesinden gelmek biraz karışık görünüyor. Kripto cüzdan? Ethereum? Mint etme? Bütün bu kavramları ve sanatınızı NFT’lere nasıl dönüştüreceğiniz ve bunları OpenSea’da satış için nasıl listeleyeceğinizi aşağıda anlatmaya çalışacağım.
Anahtar Kelimeler
NFT : En basit haliyle; Blockchain ortamında şifrelenmiş, değiştirilemez varlıklar olarak tanımlanır. NFT’ler kopyalanamayan bir dijital sertifika görevi görürler.
Etherium (ETH): Ethereum bir blok zinciridir ve blok zincirinde işlem yapmak için kullanılan para birimi.
Gas Fee : Gaz ücretlerini Ethereum blockchain ağında ki işlem maliyetleri olarak düşünün. ‘Marketplace’ olarak piyasada bulunan bütün satış yerlerinden bağımsız olarak ağdaki arz / talebe göre belirlenir.
Crypto Cüzdan : Kripto cüzdanı, bireylerin dijital varlıkları depolamasına ve almasına olanak tanıyan bir uygulama veya donanım cihazıdır.
Crypto Cüzdan adresi – Cüzdan adresiniz benzersizdir. İnsanların kripto cüzdanınıza kripto veya NFT gönderirken kullanacakları adrestir.
Seed Phrase : Bir sözcük dizisi. Şifrenizi unutmanız veya cüzdanınıza erişiminizi kaybetmeniz durumunda şifrenizi kurtarmak için kullanılabilecek kelimelerin bir listesidir. Cüzdanınızla ilk işlem yapmaya başladığınızda, başlangıç sözcükleri birden fazla yerde güvenli bir yerde yedekleyin. Bu sözcük kümesini bir çevrimiçi bulut depolama hizmetinde saklamayın ve asla kimseyle paylaşmayın.
Süreç
Cüzdanı Oluşturma:
Öncelikle, kripto ve NFT’lerinizi saklamak için bir cüzdana ihtiyacınız olacak. Google Chrome uzantısı olan MetaMask yükledim. Ardından OpenSea platformuna cüzdanımı bağladım. Kısaca; cüzdanı oluşturduktan sonra( ben OpenSea platformunu kullanmayı tercih ettim.) OpenSea’ye gidin, sağ üst köşedeki simgeye ve ardından Profilim’e tıklayın. Giriş Yap’a basın ve cüzdanınızdaki talimatları izleyin. OpenSea’de satış yapmak için yapacağınız ‘mint’leme işlemi öncesi cüzdanınızda bir miktar ETH olması gerekiyor. Bunu cüzdan üzerinden kredi kartı ile veya mevcut bir aracı kurumda hesabınız var ise oradan cüzdanınıza transfer seçeneği ile yapabilisiniz.
İlk Koleksiyonunuzu Oluşturma:
OpenSea’ye tıkladığınızda ilk ana sayfa açılacak.

‘Create’ butonuna tıkladıktan sonra ‘Create New Collection’ a tıklıyoruz. Aşağıdaki sayfa açılacak. Tabi benim daha önce oluşturduğum koleksiyon görünüyor. Sizinki boş olacak. Benim koleksiyonu görüntülemek için linke tıklayabilirsiniz: https://opensea.io/accounts/ENDAM

Burada yüklemek istediğiz dosyayı ekleyip, isim ve açıklamaları oluşturuyoruz.

Bu arada MetaMask cüzdanı açılarak sizden onay isteyecek. İmza butonuna basarak onay vermemiz gerekiyor.
Koleksiyonu oluşturduktan sonra ürün listelemek için ‘Create New Item’ butonunu tıklıyoruz. Tıklayınca aşağıdaki ekran açılacak:

Bu ekranda bu koleksiyon altında listelemek istediğimiz eseri dosya halinde yüklüyoruz. İsim ve açıklama kısımlarını dolduruyoruz. Onayla butonuna basılınca işlem tamamlanıyor.
Şu ana kadar eseri koleksiyon altında listeledik. Satışa koymak için ‘Sell’ butonuna basarak fiyat bilgisi girmemiz gerekiyor. Bu işlem için Sell butonuna basınca aşağıda ki ekran açılıyor:

‘Amount’ kısmına satmak istediğiniz fiyatı girip, ‘Post Your Listing’ butonuna basmanız yeterli. Eser için sabit bir fiyat oluşturabilirsiniz veya açık artırma ile belli bir süre içinde talep toplama yöntemi ile satmayı tercih edebilirsiniz. (Bu aşamada cüzdanda oluşacak gas fee için bir miktar ETH olması gerekiyor.)
Unlockable Content:
Yalnızca öğe sahibinin görüntüleyebileceği bir içerik eklemek de mümkün. Kilidi açılabilir içeriklere; daha yüksek çözünürlüklü dosyalar, fiziksel eser, erişim anahtarlarını örnek verebiliriz. Yani sattığınız ürünün fiziksel halini, bu bir print ya da heykel olabilir, alan kişiye göndermek isterseniz ürün listeleme sayfasında bu butonu aktifleştirebilirsiniz.
NFT Sanat dünyasında bu aşamaları gerçekleştirdikten sonra güçlü bir sosyal medya etkileşimi, bu işin olmazsa olmazı. Twitter’da yer almak, sürekli buradan topluluk ile etkileşime girmek büyük çaba istiyor. Bir marka inşa etmeniz gerekiyor. Süreklilik anahtar kelime. Zaten hali hazırda bir network ü olan bir sanatçıysanız işiniz tabi daha kolay, ancak yine de bu dünyanın dinamiklerine göre hareket etmek şart.
ClubHouse ve Discord kanalları da etkileşime geçmek için diğer araçlar. Instagram biraz daha bunların gerisinde geliyor. Ancak yine de göz ardı edilmemeli.
Genellikle olumsuza yönelik yorumlar var bu sanat ile ilgili, bir çok kişi bu Jpeg dosyalarının, video işlerinin iyi paralara satılmasını küçümser eğilimde. Çok efor sarf etmeden yapılmış, sübjektif olarak bana anlamsız gelen bir çok eser olduğunu kabul ediyorum. Ancak; (Pak, Beeple, Refik Anadol, Fewocious, gibi çok büyük sanatçıları da bir kenera koyalım) topluluğa girince anlıyorsunuz ki, şu an piyasada satış yapan ve belli bir üne ve kitleye sahip olmuş kişilerin bu noktaya gelmek için sarfettikleri enerji, zaman, çaba gerçekten inanılmaz!
Leave a Reply