Yaratıcılığı Artıracak 10 Basit Günlük Aktivite

Yaratıcılığın belli sayıda insanın sahip olduğu özel bir yetenek olduğu düşünülür, ancak, hepimizin sahip olduğu ve düzenli alıştırma ve aktivitelerle geliştirebileceğimiz bir beceridir.

“Yaratıcılık sadece sanatçılar için değildir. Bir satışı kapatmanın yeni bir yolunu arayan iş adamları, bir sorunu çözmeye çalışan mühendisler, veya, çocuklarının dünyayı birden fazla şekilde görmesini isteyen ebeveynler içindir.” –Twyla Tharp

Yaratıcılık becerisi eyleme geçerek, fiziksel performansımız gibi artırılabilir. Gözlem ve düşünce şekillerimizde yapacağımız değişiklikler ile hayata farklı bir perspektiften bakarak, problemlerimizi çözmeyi, hayat kalitemizi artırmayı ve mutlu hissetmeyi kolaylaştırabiliriz.

Günlük hayatımızda yaratıcılığımızı geliştirecek on egzersizi aşağıda sizin için derledim. İhtiyacınız olan, bir defter ve çeşitli kalemler. Her gün 10-15 dk boyunca herhangi bir egzersizi günlük planınıza ekleyin.

1- Karalamalar (Doodling) En basit yaratıcılık egzersizi. Bir toplantıda veya bir film seyrederken bile yapabileceğiniz bir aktivite. Ben en çok çeşitli büyüklüklerde daireler çiziyorum. Geometrik şekiller, çizgiler çizip, anlamsız serbest stil karalamalar yapın.

2- Serbest elle paralel ve düzensiz formda çizgiler çizin.

3- Spiral karalamaların içlerini renkli kalemler ile doldurun. Anlamlı silüetler, şekiller oluşturmaya çalışın. Örneğin bir Picasso stili deneyin.

4- Kuryeden gelen bir siparişinizin kutusunu, bir ambalaj kağıdını veya bir karton torbayı istediğiniz gibi boyayıp renklendirin.

5- Gözünüz kapalı olarak zihninizdeki bir objeyi veya hayvanı çizin.

6- Sevdiğiniz bir şarkıyı, başka bir şarkının sözleri ile söylemeye çalışın.

7- Her gün 10 dakika boyunca, her nerede iseniz etrafınıza dikkatli bakarak gözlem yapın. Etrafta neler var? Hangi renklerle çevrilisiniz? Güzel ve kötü görünen şeyler neler? Normalde hiç dikkat etmeyeceğiniz şeylere odaklanmaya çalışın.

8- Legolarla gerçekçi olmayan şekiller, evler, binalar, arabalar vs. oluşturmaya çalışın. Bunu Minecraft’ta da yapabilirsiniz.

9- Sürekli yaptığınız bir yemeği hazırlarken önemli bir şeyi değiştirin. Bir malzeme yerine bir başkasını koyabilir veya pişirme şeklini farklılaştırabilirsiniz.

10- Bir oyun hamuru alın ve bir heykel yapın. Henry Moore bu konuda benim ilham kaynağım.

Sizin favori egzersiziniz hangisi?

Leave a Reply

Discover more from arzuendam

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading